Cum se construieste Park Lake Mall

Din luna mai stau in Titan. Cand am venit sa vizionez apartamentul, proprietarul a tinut sa-mi precizeze ca peste drum de noi se construieste un mare mall. Exact asa a zis, un mare mall, si parea foarte mandru de asta. Eu merg in mall cam o data la 2 ani, deci va dati seama cat de mult a contat pentru mine ca se face mall peste drum. Toate bune si frumoase, m-am mutat si abia apoi am aflat ca termenul de finalizare a constructiei este toamna lui 2015 pentru ca in primavara lui 2016 sa-l deschida. In mai, cand am venit eu aici, abia turnau betonul la parcarea subterana. Doar ce incepusera, deci. In conditiile astea, se lucreaza non stop, ca sa fie gata la timp. Oamenii astia au obtinut autorizatia de lucru non stop la un santier imens, situat intre blocuri. Macarale, fiare, betoniere, o gramada de muncitori si galagie cat cuprinde, non stop, intre blocuri. Daca ne gandim ca mall-ul va avea 23 de restaurante, 200 de magazine si, cica, va fi mai mare decat AFI, va dati seama ce suportam noi noapte de noapte?

In primele nopti pe care le-am dormit aici, se turna beton la santier int-un ritm de stateau betonierele la coada pe strada. Venind dintr-o zona foarte linistita, ma trezea orice zgomot. Nu ma pricep nici pe departe a descrie in ce consta lucrul pe un santier deci va explic intr-un mod cat de simplu posibil ca zgomotul pe care il auzeam semana cu cel facut de tripozii care veneau peste orase in „Razboiul lumilor.” Cu senzatia asta ma trezeam eu noaptea. Iar adormeam, iar ma trezeam. Ziua, cand muncitorii au pauza de masa, vin si mananca pe spatiul verde dintre blocuri. Atunci se iau de ei locatarii din zona, ca ii deranjeaza cu galagia de la santier. Nu are absolut niciun sens sa acuzi muncitorii pentru ca cineva si-a bagat picioarele in linistea ta. Cine a dat autorizatia de constructie non stop? Cine a vrut sa-si faca mall? Dar cei care dau autorizatiile nu stau aici iar patronii mall-ului, nici atat. Nu se streseaza ei. Muncitorii doar vin la program, nu-s ei de vina. Noi, niste nobody care stam in Titan, daca am fi fost in stare sa locuim in Pipera sau Aviatiei, nu mai aveam santier de mall, dar daca doar de atat suntem in stare, who cares? Plebeii sunt 0 barat.

A venit vara. E o vara infiorator de calduroasa. Nu putem dormi cu geamurile deschise. Eu nici macar nu m-am gandit sa-l deschid pe cel din camera mea, pentru ca ma trezesc si cu el inchis, de la zgomot, dar colegii mei de apartament il mai deschid pe al lor. Mi-au zis ca se trezesc de nu stiu cate ori pe noapte ca sa-l inchida, de galagie, apoi se trezesc sufocati de cald, iar deschid geamul, iar ii trezeste galagia din santier, iar il inchid. Se gandeau sa ia somnifere dar mai sunt minim 3 luni de constructie si nu poti lua atata timp somnifere. Sa dormi in halul asta, cand a doua zi mergi la serviciu. Si nu suntem doar noi, 3 oameni, in situatia asta, sunt blocuri intregi. Chiar sa nu le pese ca au trantit santierul intre blocuri, intr-o zona cu densitate foarte mare a populatiei. Ii spuneam unei prietene: „Pe vremea lui Ceausescu, nimeni n-ar fi dat autorizatie de constructie 24/ 24 intre blocuri. Nimeni. Dar acum, suntem batjocoriti in toate felurile de toti nenorocitii. ”

Tineti minte atacul armat din Kenya, de la mall? O tara saraca, in care oamenii muncesc pe nimic, dar plina de mall-uri. Cam asa se spunea atunci la stiri. Va suna cumva cunoscut? Se va deschide si imensitatea asta, la anul, toata snobimea va da gramada sa-i umple de bani. Nu vor avea liniste in casa nici de Pasti, nici de Craciun, vor fi gramada la mall. Intr-un oras plin cu fandositi care-si fac veacul prin mall, scoti repede investitia, faci si profit. Alte magazine pline cu carpe facute de niste amarati si vandute de alti amarati, pe salarii de nimic. Alte fast food-uri unde mananci toate porcariile de pe lume dar iti pui poze pe fb cu farfuria de cartofi prajiti, sa vada lumea ca esti la mall, nu cumva sa mori prost. Daca poti scoate o gramada de bani pe spatele unora ca astia, de ce sa nu te grabesti ca un disperat sa-ti deschizi marele mall?

In caz ca nu e clar cum se construieste Park Lake, el se construieste pe toata linistea si odihna miilor de oameni care locuiesc in vecinatate. Pentru ca se poate.

%d blogeri au apreciat: