„Ma voi ruga pentru tine”

Vinerea trecuta am fost invitata la cineva. Eram acolo vreo 6 oameni si, la un moment dat, eram in spatele unei fete mai solide care a vrut sa arate cu mana ceva iar antebratul ei s-a oprit in fata mea. Ca sa nu mai lungesc vorba, dupa un periplu pe la spitalele Floreasca si Coltea, am aflat ca am fractura de piramida nazala, e fara deplasare deci nu trebuie operata, doua saptamani nu am voie sa-mi ating nasul, ca sa se sudeze oasele la loc si daca ma mai lovesc o data in astea doua saptamani, „operatie” scrie pe mine. Mi-au recomandat un spray si analgezice, m-au costat ceva banuti si acum sunt cu o grija pentru nas de abia dorm ca sa nu ma intorc cumva pe o parte si sa-l fracturez de tot, plus ca evit oamenii atat de tare ca sa nu mai mai trezesc iar cu o mana peste fata, incat deja ma simt antisociala. Simt ca nici la lucru nu vreau sa mai merg. Omul e ca animalul, cand boleste, simte nevoia de izolare.

Dar nu asta e ideea postarii de azi.

Cei la care eram in vizita cand s-a intamplat idiotenia de accident, sunt niste oameni religiosi, inclusiv fata care m-a lovit. Cand au aflat ca am fost la spital si ca e fractura, mi-au spus toti de cateva ori, deci si ea: „O sa ma rog pentru tine.” Iar ma mai intrebau cum imi mai e, iar imi ziceau foarte seriosi: „O sa ma rog pentru tine.” Eu, fara a fi religioasa, cred in Dumnezeu si ma rog. Am experienta rugaciunii din copilarie si  de fiecare data cand cineva dintre cunoscutii mei sau chiar si un om strain are probleme, ma rog pentru el (mai mult sau macar il mentionez in rugaciune). Mi se pare un lucru foarte bun si nu aveam nici eu vreo problema sa le spun celor in cauza „Ma voi ruga pentru tine”. Pana cand, in weekendul trecut, dupa fractura, am experimentat si eu acest „O sa ma rog pentru tine.” Dragii mei, cand va rugati pentru cineva care sufera fizic, nu i-o spuneti, va rog! Haideti sa va explic de ce. Suferinta fizica e oribila. De la o simpla taietura la deget pana la boli incurabile, e oribila. Cand suferi fizic, corpul tau vrea din toate puterile o alinare fizica. Eu, cu nasul fracturat, cand auzeam ca se vor ruga pentru mine, simteam cum imi creste tensiunea. Rugaciunea lor nu-mi lipeste mie oasele la loc. Chiar imi venea sa le zic asta. Daca eu, un om credincios, simteam asta, va dati seama cum e pentru un ateu sau pentru cineva care nu pune pret pe rugaciune sa auda cate vei ruga pentru el, cand e cu sangele si cu matele taras? O sa-i vina sa te taie cand te aude. Poate ca energia buna pe care o antreneaza rugaciunea vindeca si fizic. Doar ca nu avem cum sa demonstram asta. Asa ca mai bine ne rugam, daca  vrem, pentru cineva aflat in suferinta fizica, dar nu i-o spunem. Stiti cat costa acum medicamentele, operatiile, internarile. Este exasperant pentru cei in suferinta si familiile lor. Omul are nevoie de pastile, vitamine, bani pentru interventiile din spital iar tu vii si-i spui „O sa ma rog pentru tine.” Il scoti din minti. Chiar nu stiti cum e pana nu experimentati. Nici eu n-am stiut pana n-am vazut cum e. Cand fata care m-a lovit imi zicea ca se va ruga pentru mine, imi venea sa-i zic: „Da? Atunci roaga-te sa intorci timpul si sa te uiti in spate inainte sa-ti arunci mana aiurea drept in nasul meu, mai ales ca ai 100 de kile.”

E o mare bucurie sa auzi ca cineva se roaga pentru tine cand iti cauti un partener, un serviciu bun, cand esti gravida sau cand urmeaza sa incepi un proiect nou. Dar cand iti culegi dintii de pe jos, cand esti ghipsat tot sau cand ti-a luat apa casa cu tot ce era in ea, numai de rugaciune nu vrei sa auzi. Plus ca rezultatul rugaciunii asupra corpului fizic nu poate fi cuantificat. Pana cand va putea fi cuantificat, sa-i spui cuiva ca te rogi pentru el e ca si cum i-ai spune: „N-o sa misc un deget pentru tine si suferinta ta.”

Nu stiu cat v-am facut sa intelegeti mesajul meu dar stiu ca data viitoare cand voi dori sa spun cuiva „Ma voi ruga pentru tine”, ma voi gandi de 2 ori inainte sa deschid gura. Si voi prefera sa tac, apoi sa ma rog fara sa stie cineva.

 

 

%d blogeri au apreciat: