Intoleranța

Vorbeam la telefon cu vreo 2 seri în urmă cu unul dintre amicii mei. El este gay și am adus în discuție faptul că în februarie este luna istoriei LGBT și se desfășoară diverse evenimente și în București, ca-n fiecare an. M-a întrebat dacă știu că iar a ieșit scandal la Muzeul Țăranului Român la o proiecție de film. Habar nu aveam.

Recunosc că unul dintre lucrurile pe care nu le înțeleg și, cu atât mai mult, nu le accept, este atitudinea de genul „dacă nu îmi place mie de tine, n-ai dreptul să exiști”. Românii au vrut cu disperare democrație, dar mulți dintre ei habar nu au cu ce se mănâncă democrația și că ea prevede să aibă drepturi și cel pe care nu-l suporți tu, mai ales dacă acel om nu ți-a greșit cu nimic. Românii vor să trăiască asemeni suedezilor, belgienilor sau spaniolilor dar să bage în continuare homosexualii la pușcărie, să umble kilometri după racle cu moaște, să își bată soțiile și copiii, să arunce gunoi pe geam și să dea șpagă. N-ai cum să trăiești o struțo-cămilă de democrație. Ori trăiești civilizat, ori rămâi să te zbați în căcat. Asta nu înțeleg românii: că nu ai cale de mijloc între bine și rău. Eu nu reușesc să înțeleg ce satisfație îi poate aduce unui om faptul că s-a dus grămadă la o proiecție unde erau alți oameni pe care nici nu-i cunoștea, s-a apucat să strige nu știu ce lozinci, a fost dat afară, s-a dus cu circul ambulant aiurea, unde nu-i era locul. N-au treabă acasă oamenii de genul ăsta? N-au job, n-au viață? Nu i-au sunat lui homosexualii la ușă așa cum sună iehoviștii, nu l-a convertit nimeni la gaysm, nu l-a chemat nimeni la proiecția de film. Ce dracului să cauți aiurea în ciorba altora? Cred că multora li se trage de la faptul că la biserică îi învață că sunt superiori cuiva doar pentru că sunt religioși. Nu ești superior nimănui, indiferent că ești ateu, musulman, creștin sau ce-oi mai fi. O grămadă de rele pe lume pornesc de la modul obsesiv în care unele religii consideră că adepții lor sunt superiori altcuiva și că trebuie să-i tragă de mânecă pe ceilalți, să le arate ei drumul cel bun. Wrong. Stai naibii acasă, în loc să te iei aiurea de oameni, doar pentru că ai citit tu nu știu ce carte și te-a mințit popa că asta te-a făcut să ai moț în frunte, spre deosebire de alții.

Așa cum unii nu pot suporta gayi, eu nu pot suporta fufele. Când văd femei cu unghii făcute cu gel, cu modele pe unghia de la inelar, cu toate maglavaisurile și făinurile pe față, butonând toată ziua la telefon, îmi vine să le fac una cu pământul, măcar să știu că nu le mai văd, monumente ambulante ale kitschului și ale ratării umane. Doar că eu sunt conștientă de un lucru: femeile astea au același drept ca și mine de a trăi, de a se exprima așa cum vor, cât timp nu-mi fac mie vreun rău, cât timp nu s-a dat vreo lege prin care să fim toate obligate să ne purtăm ca ele, și că e ilegal și inuman să le fac vreun rău, nici măcar prin a le jigni sau a instiga la ură împotriva lor. Așa cum gayi au dreptul să își organizeze evenimente, așa își pot organiza și fanele unghiilor cu gel, și cine o mai vrea pe lumea asta, dacă nu fac vreun rău cuiva. Ai absolut tot dreptul să detești din suflet pe cineva, să nu-l suporți, să îl urăști pur și simplu, că doar și ura e un sentiment uman. Dar când ai ajuns la granița la care vrei să nu-l lași să se uite la un film cu alții ca el, să îl bați sau să vrei să-i rupi capul și să-l arzi de viu, oprește-te, nu trece limita pentru că n-ai niciun drept să faci asta. Dacă te deranjează că urăști, pentru că sentimentul este groaznic, ce-i drept, vezi mai bine unde ai sursa urii și a intoleranței, decât să te răzbuni pe cel care care-i obiectul urii tale, un om care, la fel ca și tine, are dreptul să trăiască liniștit dacă nu ți-a făcut ceva. Nu ești superior nimănui, n-a început lumea la tine și nu se va opri la tine, chiar dacă nu știu cum, dar într-un mod complet greșit, ți-a creat cineva impresia că ești superior cuiva pe lumea asta.

%d blogeri au apreciat: