Eu, oftalmologii și glaucomul

Anual îmi fac controale de rutină la diverse specializări medicale ca să mă asigur că sunt bine cu sănătatea sau să tratez din timp eventuale probleme.

fotografie a unui ochi
Fotografie de Luku00e1u0161 Dlutko pe Pexels.com

În toamna lui 2017 am fost la oftalmolog, ca-n fiecare an. Până atunci totul fusese perfect cu ochii mei, dioptrii 0, totul în regulă. Am ales Regina Maria pentru că avusesem abonament la ei la fostul loc de muncă și îmi era un loc cunoscut. La finalul consultației, doamna doctor mi-a spus: „Vă trimit la un test Humphrey, de câmp vizual, pentru că aveți excavație papilară de 0,7 la ochiul stâng și 0,3 la ochiul drept, mă tem că începeți să pierdeți câmpul vizual și vreau să mă asigur că vedeți bine.” Mi-a scris trimiterea, mi-a spus cât mă costă și urma să revin la control. Atât mi-a trebuit, să aud că am ceva la ochi, mă tot frământam dar îmi era tare greu cu banii și până nu îi strângeam, nu puteam face testul. La începutul lui 2018, într-o oarecare conjunctură, am întâlnit un medic oftalmolog, angajat la stat. Știind că acolo unde mergeam va fi și un oftalmolog, am luat cu mine raportul medical, cu tot cu trimiterea, și i le-am arătat. A citit tot și mi-a spus: „N-ai nimic. Orice oftalmolog care ar vedea măsurătorile astea, și-ar da seama că n-ai nimic. Excavația de 0,7 e o  nimica toată, sigur o ai din naștere iar faptul că excavațiile diferă la ambii ochi, e din cauză că nu avem ochii identici. La clinicile particulare mereu vă vor exagera diagnosticele și vă vor trimite la investigații suplimentare care o să vă coste, pentru că ei asta fac, sunt particulari. Te pot trimite eu la o investigație fără plată, ca să te asigur că n-ai nimic, dar te trimit degeaba. Ochii tăi sunt sănătoși.”

În martie 2018 m-am angajat la o corporație care are abonamente de sănătate tot la Regina Maria. Având gratuite consultațiile, m-am dus eu cu avânt la diverși medici, am făcut analize, etc. Cu ochiul stâng văd mai slab la distanță și am mers în primăvara asta iar la oftalmolog, medic nou, să văd care-i problema. Știam că din cauza lucrului la calculator am ochii obosiți dar am aflat că am +0,5 la dreptul și de aceea văd mai slab cu stângul la distanță, pentru că-l folosesc mai mult aproape și obosește. De asemenea, mi-a specificat, îngrijorată, că am excavație papilară de 0,7 la nervul ochiului stâng și că risc să încep să pierd câmpul vizual, că s-ar putea să am tensiune oculară care distruge nervul treptat, etc, etc. N-a reușit să-mi ia tensiunea oculară pentru că nu mi-a pus bine anestezicul în ochi și am plecat de acolo cu trimitere la tomografie de nerv optic la ochiul stâng. Era atât de lipsită de empatie și de neprofesionistă, încât nici 2 bani n-am dat pe temerile și recomandarea ei. În noiembrie m-am pomenit cu pleoapele inflamate. Simțeam că aveam numai nisip în ochi. M-am programat rapid, unde am găsit loc, în baza abonamentului și am ajuns la o altă doamnă doctor, amabilă, empatică, răbdătoare. Mi-a zis că am blefarită, mi-a recomandat tratament, și după măsurătorile obișnuite, mi-a zis: „Vă măsor și corneea, pentru că aveți o excavație papilară de 0,7 la ochiul stâng, mă tem că aveți glaucom și dimensiunea corneei e crucială în evoluția glaucomului.” Era ok corneea, chiar mai groasă decât ar fi trebuit. Apoi mi-a spus: „Ca să tratăm glaucomul din timp, dacă e cazul, trebuie să faceți tomografie de nerv optic la ochiul stâng. Nu cumva să apucați să pierdeți câmpul vizual!” Când am plecat, m-am pomenit la recepție că aveam de plată 85 lei măsurarea corneei, i-am făcut reclamație, etc. Am sunat în call center, 200 lei tomografia. M-am programat, pentru că dacă 3 medici îți spun „Cred că ai glaucom, nervul tău optic se distruge.” deja te gândești că e prostie pură să nu faci investigația. M-am documentat cum am putut și am văzut că nu poți avea glaucom la un singur ochi și mai este și boală cu predispoziție ereditară iar în familia mea toată lumea are ochi foarte buni. Mă gândeam: „Cum naiba să fac glaucom la ochiul stâng?” Pe 20 decembrie am mers la tomografie. În cabinet am aflat că nu se poate face tomografia la un ochi, ci trebuie neapărat făcută la ambii, 400 de lei. Eram deja acolo, ce să mai fac? Am zis „Bine, facem la ambii.” A durat cam un minut la fiecare ochi. La final, uitându-se pe foaia cu rezultatul, unde erau globii mei oculari frumos colorați și diverse diagrame, doamna doctor mi-a spus entuziastă: „Doamnă, n-aveți nimic! Ce ochi sănătoși aveți! Excavația aia de 0,7 cred că o aveți din naștere și nu e niciun pericol. Totuși, să repetați OCT-ul anual. A venit Moș Crăciun la dumneavoastră, aveți ochii perfect sănătoși.”

Sunt strânsă la pungă, recunosc, dar prea puțin contează 400 de lei pe lângă temerea pe care mi-au insuflat-o că am glaucom. Nu banii sunt problema, comparativ cu îngrijorarea pe care am avut-o 3 săptămâni, până am făcut tomografia. Le spusesem apropiaților mei și mă priveau cu o îngrijorare și o tristețe de parcă deja aș fi început să-mi pierd vederea.

Vă las pe voi, dragi cititori, să concluzionați.

%d blogeri au apreciat: