Remedii împotriva constipației

După de-alea spirituale, să mai vin și cu de-astea trupești. Mulți evită să discute despre probleme de urinat sau defecație, pentru că le este rușine, dar o problemă de sănătate nu trebuie minimalizată sau ignorată. Cu vreo 3 săptămâni în urmă am băut niște must. A doua zi dimineață, când să plec la serviciu, bolborosea burta mea în toate felurile, am și avut scaun moale și mi-am zis că decât să mă duc pe drum la boscheți (deși nu mi s-a mai întâmplat să fac asta) sau să fug la wc-uri ecologice, mai bine iau o pastilă. Am luat un Lopegen (e cel mai eficient atidiareic, după părerea mea) și am plecat la serviciu. Lopegenul este, cum să vă spun, spiritul constipației ascuns în pastile, n-ai scăpare cu el. Evident, m-a constipat acea pastilă. Așa mi-a venit gândul să scriu despre asta.

În copilărie și adolescență, nu știu de ce, aveam destul de des această problemă. Știu cât de oribil e, știu cum e când îți dai seama că au trecut două zile și nu ai făcut caca, ai senzația că te vei lupta să elimini pietre, te trec toate transpirațiile stând pe wc și simți cum ți se încordează și creierii până reușești. Acum nu mai am nici pe departe problema asta. Cum am scăpat? E un cumul de factori, toți la fel de importanți. În primul rând, apa. Beți apă. Nu 2 litri, cum zic cei de la tv, pentru că trebuie ajustată cantitatea la greutate. Eu am 47 kg la 1,57 metri și mi-a calculat un kinetoterapeut ca trebuie să beau 1.4 litri apă pe zi. Nu mă abat de la asta, deseori duc spre 2 litri. În al doilea rând, fibrele. O rudă a mea care e asistentă medicală mi-a spus să nu lipsească merele și morcovii, dacă se poate, pe stomacul gol. Cred că sunt vreo 5 ani de când beau un pahar cu apă după ce mă spăl pe dinți dimineața și prima mea mâncare este un măr, la jumate de oră după apă. În al treilea rând, mișcarea. Sport, mers pe jos, urcat scări, orice. În al patrulea rând, deși vi se va părea ridicol, exprimați tot ce vă îngrijorează și vă doare, nu țineți în voi. Eu am avut perioade oribile de constipație când aveam îngrijorări foarte mari dar nu aveam curaj să le discut cu cineva. După ce am trecut de momentele stresante sau după ce am verbalizat ceea ce mă bloca, a trecut și constipația. În al cincilea rând, mâncarea gătită. O supă sau o ciorbă la prânz, o masă caldă, preferabil ciorbă și felul 2, fac un tranzit intestinal perfect, o să aveți cel mai suplu, unitar și elegant caca. Dacă o țineți luni de zile pe sandwichuri, chipsuri și ciocolate, vă veți deregla procesul de digestie și biluțele pe care le veți face, nu vor putea concura cu elegantul caca al celor care mănâncă bine, plus că e un risc mare să vă constipați.

Dacă totuși s-a întâmplat, iată un remediu foarte bun. Drojdia de bere. Mâncați zilnic un cub de drojdie de bere și va modifica tranzitul intestinal, e foarte bună contra constipației. Când vă dați seama că sunteți constipați, nu mergeți la baie, ci mai întâi vă întindeți pe lateral, în poziție fetală, eu mă așezam pe covor când se întâmpla. Genunchii duși spre piept cât de mult posibil. După vreo 10 minute veți simți reflexul de a merge la wc. Apoi, când mergeți la toaletă pentru greul moment, luați în calcul două lucruri care vă pot feri de hemoroizi și fisuri anale. Nu stați pe wc dacă sunteți constipați. În mod normal, noi suntem construiți să ne facem nevoile pe vine. Coapsele îndoite pun presiune pe burtă, pe intestin, iar poziția pe vine ușurează eliminarea. Puneți pe jos în baie un recipient sau hârtie igienică împăturită, orice poate ține un caca. Stați pe vine, dar nu de formă, ci în așa fel încât să aveți călcâiele la fund și coapsele sprijinite bine pe burtă, vă îmbrățișați genunchii, ca să aveți stabilitate. În al doilea rând, nu vă scremeți pentru nimic în lume, nu încordați niciun mușchi, altfel faceți hemoroizi și sunt foarte nasoi. Gândiți-vă că aveți un balon pe care trebuie să-l umflați, exact ăsta să fie gestul. Inspirați prelung, expirați ușor, pe gură, ca și cum ați fi la o petrecere și voi trebuie să umflați toate baloanele. Este respirația care se practică la naștere unde situația e mult mai dură. Mai repede decât vă așteptați, încăpățânatul caca va fi pe jos, îl veți arunca la wc și gata. Și să aveți mare grijă să nu vă constipați iar. De unde știu tehnica asta? Eu am inventat-o, pentru că nu suport să petrec mult timp la toaletă, nu suport să am vreo problemă de sănătate și, după niște episoade nasoale de constipație, m-am documentat, am experimentat, am pus cap la cap ce am citit prin cărți și reviste și am upgradat modul de a face caca. Sper să vă fie de folos dar mai degrabă sper să vă feriți de constipație.

%d blogeri au apreciat: