Cealaltă față a răului

Un alt articol pe care intenționam de mult să-l scriu iar acum, cu arestările astea masive de interlopi făcute ca să dea bine la electorat, a venit și momentul lui.

fotografie cu masca japoneza Oni
Foto: joom.com

Ce simțiți când vă gândiți la cuvântul „proxenet”? Nu cred că are cineva vreo minimă senzație plăcută sau indulgență cu gândul la asemenea individ. Cum e proxenetul? E agresiv, e vulgar, ins fără scrupule, tranzacționează femei, le bate, e un om groaznic. De ce există proxeneți? Pentru că există prostituție. De ce se practică prostituția și proxeneții își pot face vile și averi? Pentru că prostituatele au clienți. Dacă timp de o lună, să zicem, nimeni, absolut nimeni n-ar mai merge la prostituate, ce ar face proxeneții? Ar sărăci. Dacă niciodată, niciodată, nimeni n-ar mai merge la prostituate, atât ele cât și plasatorii lor și-ar căuta ceva decent de lucru. Ar dispărea prostituția. Dacă bărbații ar respecta femeile cât să nu le mai folosească vreodată ca pe niște obiecte cu care să-și facă treaba, nu ar mai fi nici picior de proxenet pe lume. Am observat că foarte multă lume aduce în discuție că ce să se facă bărbații, dom’le, au și ei nevoie, trebuie să meargă la o femeie. Niciodată n-am crezut că prostituția este despre sex. Este despre nevoia de a cumpăra altă ființă ca pe un obiect și despre a o folosi ca pe un obiect, de-asta unii bat, torturează sau omoară prostituate, dintr-o nevoie bolnavă de a-și exercita forța asupra unei femei. Orice om normal are nevoi sexuale dar poți să te masturbezi, poți să-ți iei o păpușă gonflabilă sau un vagin masturbator, poți intra pe Tinder unde găsești femei dispuse la aventuri de-o noapte sau îți poți pune mintea la contribuție și să cucerești o femeie ca să ai o parteneră. Dacă ești însurat și soția refuză să mai aibă intimitate cu tine, poți divorța și întâlni o parteneră care să facă dragoste cu tine, poți rezolva nevoile fizice într-un mod decent. E josnic să folosești o femeie cumpărată. A luat pe cineva de pe stradă proxenetul cu forța și l-a dus la prostituate? Nu. Vezi la tv proxenetul pe care îl ia poliția și simți că-l detești dar nu vezi și clienții, sute de mii, care susțin toată mizeria asta. Pe ei de ce nu îi arată nimeni? Hai să-i vedem, că sunt parte importantă în cercul ăsta vicios al răului. Cred că ați văzut că am mai scris de câteva ori, nu cred în salvatorii României, nu cred în ăia sau ăilalți care ne vor binele. De ce? Pentru că româncele au ajuns prostituatele Vestului, de 30 de ani. Bărbații din țări care sunt văzute ca fiind civilizate sau superioare României, s-au gândit că amărâtele alea sunt niște needucate dintr-o țară săracă și că nu ar merita folosite așa? Nu s-au gândit. Le-au băgat-o în toate găurile sau le-au bătut/ scuipat/ omorât pentru că le considerau niște curve dintr-o lume inferioară. Când mergeau în case insalubre sau vedeau că fetele sunt drogate, nu își dădeau seama că sunt sechestrate sau tratate inuman? Puteau avea puțină omenie, dacă nu să cheme poliția, măcar să plece și să nu facă parte din iadul pe care îl trăiau femeile alea. Cu banii lor, cu complicitatea lor, s-au făcut vile cu turnulețe în România. Doar proxeneții sunt de vină?

Indiferent din ce oraș al țării sunteți, măcar un cerșetor tot ați văzut vreodată. Știți că prea puțini dintre ei adună banii din cerșit și majoritatea sunt exploatați. Seara li se iau banii și li se dă ceva de mâncare. Totuși, cerșetoria nu dispare. De ce? Pentru că li se dau bani cerșetorilor. Dacă nimeni n-ar mai da vreodată măcar 10 bani unui cerșetor, ar pune și ei, și exploatorii lor mâna la muncă sau cei handicapați ar ajunge în centre de îngrijire și n-ar mai zace pe străzi pentru un ban. Eram odată în autobuz și un băiat cerșea, cu un text de-ăla clasic, că are boli, handicapuri, etc. O femeie de lângă mine i-a dat bani și am întrebat-o dacă e conștientă de faptul că banii ei merg la capii unei rețele care exploatează bolnavi. Mi-a zis că da, s-a gândit, dar ajunge acasă împăcată că a făcut milostenie. Atât de egoiști și cruzi pot fi unii, să susțină târârea zilnică a unui handicapat prin autobuze, folosirea lui de către niște psihopați, doar ca să adoarmă ei liniștiți că au făcut milostenie. Facem public shaming cu cei care au rețele de cerșetorie, hai să facem și cu naivii care dau banul aiurea. Să facem seara la știri rubrica „prostul zilei” și să punem poza unuia surprins că dă bani unui cerșetor, să-l și amendăm. Când eram în Florența, la coadă la Santa Maria del Fiore, umbla o individă de-a noastră, cu fustă creață și batic, cu un pahar în mână, bălmăjea acolo ceva pe italiană și unii îi puneau bani în pahar. I-a obligat cineva? Și apoi se plâng că îi deranjează cerșetorii români. Până când nu vor suporta consecințe drastice toți cei implicați în mizerii de genul ăsta, noi vom vedea doar o parte a răului, vom judeca doar pe unii și nimic nu se va rezolva.

%d blogeri au apreciat: