La ginecolog

Multor femei le este jenă să vorbească despre consultațiile ginecologice pe care le-au făcut dar eu am depășit, de ceva timp, jena de a vorbi sau scrie despre orice este legat de sexualitate. Voi scrie acest articol pentru că azi am mers la un ginecolog bun, pe care îl recomand, și voi descrie un pic diferența între un medic sub orice critică și unul care își respectă profesia și pacientele, prin prisma experiențelor mele cu ginecologii.

În primul rând, eu recomand oricărei femei un consult ginecologic anual, controlul de rutină pe care e normal să-l faci și la oftalmo și la stomatolog sau la cardiolog, ca să îți facă niște investigații și să te asiguri că ești bine. Nu-i confortabil pentru cineva să-și scoată chiloții și să-și expună sexul în fața unui om străin dar când e vorba de sănătatea ta, faci și asta. Una dintre mătușile mele a murit la 35 de ani de cancer de col uterin și din primele momente când a avut probleme, a amânat vreo 2 ani să meargă la ginecolog, pentru că îi era rușine. Când și-a făcut curaj să meargă, mai avea 3 luni de trăit. Poate că ar fi câștigat niște ani dacă lăsa rușinea la o parte. Niciuna dintre părțile corpului nostru nu este urâtă, scârboasă, cu atât mai mult nu sexul nostru. Sexul femeii seamănă cu o floare, este o floare frumoasă și moale din care ies copilași drăguți. Logic că trebuie s-o îngrijim și s-o iubim, ca pe orice altă parte din noi. Pentru că aparatul nostru reproducător este cel în care stau copiii și din care ies în lume, merităm ginecologi buni, respectuoși, umani, profesioniști.

Am fost în decursul timpului și la bărbați ginecologi dar și la femei. 5 bărbați și 3 femei. Poate am avut eu ghinion dar dacă ar fi să fac recomandări doar pe baza acestor 8 experiențe de consultații, v-aș sfătui să evitați femeile. M-au jignit, m-au judecat, m-au consultat agresiv, parcă le eram dușmană, nu pacientă. Bărbații au fost răbdători și nu s-au lansat în jigniri sau comportament urât. Este dreptul vostru să aveți relații sexuale cu cine vă face plăcere la fel cum este dreptul vostru să fiți abstinente sau virgine. Medicul nu are niciun drept să emită judecăți de valoare sau să vă spună cum să vă gestionați viața sexuală. În 2014, când am fost la o clinică mică, de cartier, să-mi fac Papanicolaul anual, am specificat doctoriței că nu am partener și mi-a spus: „Da’ ce stai dragă și te uiți la ea? Trăiește-ți viața, că viața merită trăită.” Asta nu are voie un medic să vă spună și trebuie reclamat. E treaba mea cum îmi trăiesc viața și nu are nimeni dreptul să râdă de mine pentru că eu aleg să am relații intime cu un bărbat doar dacă îl cunosc bine, îl iubesc și am legat în timp o relație reciprocă de afecțiune și încredere. Abstiența mea sexuală nu face rău cuiva și de aceea nu are cineva dreptul să mă judece. Niciodată să nu lăsați ginecologii să vă jignească. Dacă mergi la ginecolog pentru că ai parteneri multipli și ai luat o boală, trebuie să te trateze corect, responsabil, fără să te judece. Așa cum stomatologul nu te ceartă și nu te jignește că ai venit la el pentru că ai mâncat dulciuri și ai făcut carii, nici ginecologul nu are de ce să se poarte urât.

Trecem de partea morală și ajungem la cea fizică. Întrebare întrebătoare pe care am văzut-o pe forumuri: „E normal să doară când sunt consultată?” Nu. Dacă medicul e bun și responsabil, e doar o senzație de jenă ușoară sau presiune, nu este durere când face tușeul vaginal sau când recoletază probe cu speculul. Eu nu am știut asta, am și mers la ginecologi nerecomandați, am mizat pe faptul că unele erau femei (bad idea) și am văzut stele verzi când am fost consultată, ba una dintre ele s-a și răstit la mine și mi-a vorbit urât, că nu avea ea timp să mă plâng eu de durere. Așa ceva nu se face. Nu ești tu responsabilă de durere și nu este normal să fie dureroase consultația și recoltarea. De aceea eu vă dau un sfat. Nu mergeți la ginecologi de clinicuțe din colțul străzii. Mergeți la clinici mari pentru că acolo se ține cont de feedback și medicii nu fac pe nebunii știind că la câteva feedback-uri proaste, riscă să piardă jobul. Asta e părerea mea. Eu la clinici mari am fost tratată omenește. La clinici mărginașe m-am trezit judecată. Sau să fie un medic recomandat de sursă sigură, măcar, dacă e la clinicuță.

De 3 ani, de când lucrez într-o multinațională, sunt abonată prin firmă la Regina Maria. N-a fost alegerea mea, așa au ei contract. Pe baza acestui abonament îmi fac și controalele de rutină anuale și anul trecut în toamnă am fost la ginecolog. Știam doctorița, fusesem și cu un an în urmă la ea. Evident, văzusem iarăși stele verzi la control și recoltare dar deja devenise normalitate pentru mine și ajunsesem să-mi zic: „O dată pe an trebuie să suport chinul ăsta.” Asta devenise mantra mea de mers la ginecolog. Am rugat-o să îmi facă o consultație amănunțită pentru că, din cauză că am scheletul mic, vreau să scap de temerea că am ceva în neregulă cu bazinul și osul pubian și să mă asigur că, deși mititel așa, corpul meu este normal. Mi-a spus: „Aveți bazinul îngust. Dacă ați vrea să aveți copii, nu ați putea naște decât prin cezariană.” I-am zis: „Bun, și dacă eram cu 100 de ani în urmă, la țară, unde nu se putea face cezariană, cum nășteam?” Mi-a răspuns relaxată: „Păi nu nășteați. Murea copilul.” Toate femeile din familia mea au născut natural și foarte ușor. Eu mi-am dorit minim 3, maxim 5 copii. Cea mai mare dorință a mea a fost să am copii. Gândul că niciunul dintre cei 5 copii doriți de mine nu ar fi putut ieși din mine în lume, ba am fi murit amândoi, el blocat în bazinul meu și apoi eu de septicemie, m-a șocat. Am zis că trebuie să cer și părerea altui medic. Chiar dacă nu mai e cazul de copii la mine, măcar să nu rămân cu gândul ăsta.

În 2007 cineva mi-a recomandat un ginecolog numit Celus Tarpan. Am rămas cu numele dumnealui în minte dar nu am reușit în toți anii ăștia să mă programez la o consultație (din cauza inconsecvenței și delăsării mele). După ce am aflat că aș avea un bazin atât de defect, l-am căutat pe net și am văzut că este chiar la Regina Maria, unde am eu abonamentul. M-am programat încă din noiembrie pentru 14 ianuarie. Pe de-o parte eram îngrozită la gândul că iar merg la ginecolog, iar să văd stele verzi, pe de altă parte mă bucuram că voi cunoaște un medic cu super recenzii pe net și la care de 13 ani tot plănuiam să ajung. Am avut la ora 13:00 programarea și, ca niciodată, am avut niște emoții cum cred că nu am avut nici când am mers prima oară la ginecolog. Chiar nu înțeleg de ce eram atât de îngrozită și de stânjenită. Stăteam în sala de așteptare, pe scaun, crispată cum stă vânzătoarea de la alimentara, căreia îi e rușine că are vagin și menstruație și care se gândește „O să mi-o vadă nenea ăla.” Îl văzusem pe medic în fotografii de pe net și mă așteptasem să fie un domn calm, bonom, de statură medie și sfătos ca un matusalem și a apărut un om energic, înalt, atletic, avea și masca pe față și m-am uitat atentă să văd dacă e el. Mi-a plăcut că n-a avut stresuri cu dezinfectări, a venit în clinică la câteva minute după ce ajunsesem eu și m-a poftit direct în cabinet, fără spirturi și pierdere de timp, nu cum pățisem cu o zi înainte cu o paranoică la ORL, care m-a ținut pe hol un sfert de oră ca să șteargă cu spirt prin tot cabinetul (cu toate că, și la ea, tot prima pacientă eram). Întâlnirea mea cu domnul Tarpan a fost întâlnirea unei femei care își respectă aparatul reproducător cu un medic care respectă aparatele reproducătoare ale pacientelor. Am aflat și eu că există consultație ginecologică fără durere. Când m-am așezat pe masă, i-am spus că pentru mine, ginecolog=durere și m-a asigurat că va opri consultația dacă simt vreo durere. Mi-a spus că până nu mă voi relaxa, nu mă va consulta și am vorbit vreo 2, 3 minute, timp în care mă mai palpa pe coapsă, ca să-și dea seama dacă mai sunt rigizi mușchii. Niciun alt ginecolog nu s-a gândit să facă asta, doar îmi ziceau să mă relaxez și mai departe, Dumnezeu cu mila, durerea mea nu mai era treaba lor. A fost pentru prima dată când mi s-a făcut un tușeu vaginal decent. Simțeam degete în corp, dar fără senzația că mă lovesc până în creieri. Deci dacă simțiți durere, nu e ok și pe problema medicului, nu a voastră. Am aflat și că bazinul meu nu are nicio problemă și că dacă aș putea naște natural sau nu, ar fi o decizie ce s-ar putea lua doar la monitorizarea sarcinii. Deci acea doamnă doctor efectiv s-a trezit vorbind când mi-a spus că mi-ar fi murit copilul la naștere.

Dacă stați în București, dragi cititoare, aveți noroc, căci puteți merge la acest medic. M-a impresionat ceea ce au scris despre el pacientele pe diverse forumuri, cât de bine s-a purtat cu ele, cât de atent le-a monitorizat sarcinile și nașterile. Când va muri, vor fi mulți oameni care îi vor cinsti amintirea și vor spune că a făcut ceva bun pentru ei și mă gândeam că eu nu voi lăsa în urmă atâta bine făcut. Cred că e minunat să rămâi în amintirea multor oameni prin efortul depus să le fie bine. Sunt atâția oameni care fac rău, chiar și printr-o consultație făcută în batjocură, cum mi s-a întâmplat mie, încât semenii empatici și corecți sunt cu atât mai importanți. Mi-a mai plăcut la acest medic faptul că este foarte curat și îngrijit. Mereu sunt atentă la aspectul medicilor pentru că un doctor îngălat, supraponderal, neîngrijit, cum să aibă grijă de mine?

Multă lume se gândește la sexualitate când se gândește la o consultație ginecologică. De aceea unele femei evită să meargă la ginecolog bărbat, probabil se gândesc că ar fi atras de ele sau unii bărbați se gândesc la o consultație ginecologică de parcă ar fi ceva de film porno sau fantezie erotică. Nu are absolut nicio legătură cu atracția sexuală. Eu niciodată nu am avut vreo mică idee erotică, fiind la ginecolog, și sunt sigură că niciunul dintre medicii la care am fost, nu a simțit vreo atracție față de mine. Pentru că erotismul vine într-o atmosferă erotică și la medic nu se creează așa ceva. Medicul e atent să dea un diagnostic sau să facă recoltarea pentru niște analize, pacienta are în cap doar să-și pună odată chiloții pe ea și să plece acasă. Cam asta e toată filosofia. Spunea o prietenă a mea că actul sexual e 80% minte și 20% trup. Dacă mintea nu vrea, trupul nu are intenții. Hai, că v-am lămurit cum e și cu ginecologii și mă bucur că vă pot recomanda un medic bun. Să fiți sănătoși și să dea Dumnezeu să mergeți la medic doar pentru controale de rutină!

18.01-fac o completare articolului meu pentru că una dintre prietenele mele, văzând ce am scris, mi-a spus că și ea merge la un ginecolog foarte bun, foarte răbdător și uman, numit Ion Ionuț Adrian. Sper să vă fie de folos recomandările noastre. Clinicile, programul și prețurile consultațiilor la acești medici le găsiți pe internet pentru că, fiind atât de lăudați, sunt ușor de găsit.

%d blogeri au apreciat: