Cel mai simplu e să înjuri

Vinerea e o zi tare lejeră la mine la serviciu, de când se lucrează de acasă. Suntem 3, 4 oameni la birou în fiece vineri, e relaxare. Asta îmi permite să mai citesc ceva, să mai ascult muzică, să văd vreo emisiune online. Alaltăieri am urmărit înregistrarea emisiunii „În fața ta” din 6 februarie, invitat fiind ministrul Tineretului și Sportului, domnul Eduard Novak. Îmi dorisem să văd ce a avut de spus pentru că am impresia că, după mult timp, avem un Guvern cu imagine decentă, cu miniștri tineri și determinați, care vor să facă și alteva decât figurație și să ia salariul. N-aș putea spune că m-am uitat la emisiune, ci mai mult că am ascultat-o, pentru că mai răspundeam la un mail, mai scriam cuiva, mai aveam diverse treburi de făcut și eram acolo cu căștile în urechi, ascultând. Recunosc că nu știu punctual care sunt atribuțiile unui ministru al sportului, nu sunt în măsură să spun, la finalul mandatului acestui domn, dacă și-a făcut bine treaba, dar mi-a plăcut mult ce am auzit. În primul rând pentru că vorbea clar, rar (își cam căuta cuvintele în română dar avea cursivitate) și ceea ce spunea avea o logică, știa ce vroia să facă la minister. Apreciez mult oamenii determinați și mi-a plăcut suflul de energie și ambiție din atitudinea pe care o avea. Intențiile sunt bune, să vedem ce va ieși până la urmă, pentru că sunt doar două luni de când avem Guvern nou.

De parcă n-aș ști cam care e nivelul pe net, totuși am fost surprinsă de halul în care a fost înjurat acest om în diverse comentarii și articole online. Nu e lege să fii de acord cu ceea ce spune un ministru, poți să-ți exprimi dezaprobarea față de schimbările pe care vrea să le facă dar să-l numești nesimțit, nulitate, hoț, fără să justifici de ce vii cu toate lăturile astea, să arunci tot felul de invective doar pentru că poți, mi se pare abject. E o prostie cruntă să detești un minstru pentru că e de etnie maghiară. Tot în țara asta stă, aici s-a născut, e și țara lui, nu-i venit din altă parte și ce schimbă în bine, schimbă și pentru el și familia lui. La fel cum s-au trezit înjurând-l pe Iohannis pentru că e sas, că nu e român, iar omul e sibian și Sibiul e tot în România. Suntem o țară cu multiculturalitate uriașă iar asta ne face interesanți, ar trebui să ținem unii cu alții pentru cât suntem de diverși și de frumoși. Din păcate, am convingerea că românii s-au dus atât de jos, încât nici cei mai buni miniștri sau parlamentari nu ne-ar scoate din mocirlă pentru că omul de rând, cel cu care interacționezi pe stradă, la magazin, la serviciu, nu va putea sprijini o schimbare în bine pentru că e prea jos. Preferă circ și răutate pentru că mai mult nu mai poate. Ne-am îndobitocit. Degeaba vrea ministrul sportului să facă stadioane, bazine de înot și velodrom, dacă cei care le construiesc fură materiale, lucrează beți și dorm în timpul programului. Cam asta e ideea cu tot ce se vrea schimbat bun în țara asta. Construim dar cu cine? Cu Dorel? Iar în privința Bucureștiului, am propria părere. Stau aici de 16 ani și știu care e materialul majorității oamenilor. Cel mai bun ministru posibil, dacă vine aici la minister, găsește inculte care-și fac unghiile și citesc reviste de can-can. E un flagel de nesimțire și incultură în București. Doar un idealist crede că se poate merge într-o direcție bună cu oamenii ăștia.

Nu înțeleg ura complet nejustificată asupra cuiva doar pentru că este de altă etnie/ naționalitate, fără ca omul ăla să-ți fi făcut vreun rău. Eu sunt din Mangalia, recunosc că, deși Dobrogea abundă de minorități etnice, toți vorbim acolo română în spațiul public dar înțeleg situația din Ardeal unde se vorbește mult maghiară. Singurii care mențin scandalul și discuțiile inutile referitor la situația asta, sunt oameni care nu au absolut nicio legătură cu acea zonă istorică dar caută motive de ceartă și să se dea patrioți. Oameni care vor să-și facă ceva de treabă ca să dea un sens existenței lor. Un chirurg care e toată ziua în operații, o femeie cu serviciu și 3 copii, un agricultor care e toată ziua în sere, un designer liber profesionist, sunt atât de ocupați încât nu vor avea vreodată timp să peroreze pe net că ne fură ungurii Ardealul. Omul care nu are ceva serios de făcut, se luptă pe net pentru neam și țară, înjură dușmani ipotetici și e revoltat că e UDMR la guvernare (poate și USR, că-i consideră sorosiști). Sau își bazează succesul electoral pe tot circul făcut în cimitir la Harghita pentru că l-au votat alți disperați rupți de lume care cred orice minciună asortată cu fabulațiile vitejești din capul lor. Fă-ți din absolut orice aberație un țel și vei avea ani de luptă grea (și inutilă). Uitați-vă și la antibotnițari. E pentru prima oară în viața lor când pot ieși în evidență cu ceva, pot face frondă și se pot tăvăli, convinși că ne distruge oculta mondială. Erau cele mai banale ființe din lume, habar nu au să lege două vorbe ca să iasă un text logic, își duceau viețile într-un anonimat din care nimic nu avea cum să-i scoată. Pandemia e șansa lor să fie celebri. Nu poartă mască. Se simt luptători pentru libertate, ies și ei cumva din mulțime. Va trece pandemia și se vor întoarce la destinul lor de oameni care chiar nu pot schimba ceva în lume pentru că nu sunt în stare. În 2020 și 2021 doar au avut șansa să fie penibili și au profitat de ea. Îi văd pe stradă sau prin metrou, cum se uită ostentativ la cei din jur, caută ceartă, vor să-i apostrofeze cineva pentru a porni cearta și a-și îndeplini martirajul dar nimeni nu-i bagă în seamă și suferă în tăcere.

De oameni care știu doar să înjure, este plin. Sunt atât de incapabili, încât n-ar putea ieși în evidență cu altceva. Recunosc că mi-aș dori să existe pe net o cenzură strictă a mizeriei, a lăturilor aruncate gratuit, dar cred că nu putem face alteva decât să le ignorăm. Unde știi că sunt înjurături, nu te uiți, așa cum nu te uiți la antena 3 dacă ai un minim standard de decență.

Un gând despre „Cel mai simplu e să înjuri

Comentariile sunt închise

%d blogeri au apreciat: