Despre Kamayani

Acest articol se adresează femeilor, e de interes absolut 0 pentru bărbați dar îl pot citi dacă sunt curioși să afle prin câte feluri de probleme de sănătate poate trece uneori o femeie.

Ce este Kamayani? Un produs naturist indian care crește fertilitatea, normalizează ovulația, menstruația și reduce simptomele sindromului premenstrual. Sau asta ar trebui să facă. Având în vedere faptul că de ani mă lupt cu sindromul premenstrual* dar eu nu reușesc să înving niciodată, ci doar el, încă încerc diverse remedii și am zis să încerc și Kamayani. Am o prietenă care are plafar, am cumpărat în februarie primul flacon de la ea, am aruncat un ochi pe net să văd ce zic femeile pe forumuri. Foarte puține păreri despre Kamayani. Am reținut doar că favorizează retenția de apă, ceea ce poate da dureri de sâni și că mărește fluxul sanguin la menstruație. Mi-am zis că nu-i problemă, și-așa eu nu aveam un flux prea mare. În februarie, într-adevăr, a fost mai mare ca alte dăți, dar nu ceva de speriat. Evident că în privința SPM efectul a fost 0, am avut aceeași tendință de a strânge de gât pe toată lumea și de a pune bomba atomică în București. Nu-ți dorești să mă întâlnești în săptămâna dinainte să vină. Tyrannosaurus era o gingășie în comparație cu mine în acele momente. Deci, mare fail și al lui Kamayani în privința asta, la fel ca tot ce am încercat până acum. Am zis hai, totuși, să mai încerc încă o lună, și în martie. Bad idea. Pe 13 martie mi-a venit menstruația și, în primele 2 zile, am pierdut atâta sânge, încât am zis că ajung la spital. Asta a dus la o stare de confuzie și letargie cruntă. Nu mă puteam ridica din pat, aveam momente alternative de somn și trezire pe parcursul zilei, nu mă puteam concentra. Dacă ați avut vreodată anemie, știți cum e. Pe lângă anemia fizică, se instalează anemia cerebrală și creierul funcționează pe avarie. Mă sunase o prietenă să vorbim despre ceea ce-mi scrisese ea cu o zi înainte și, în timp ce vorbea, mi-am dat seama că mintea mea nu putea procesa ce spunea ea și nu putea gasi un răspuns coerent. Nu mai puteam gândi. În timp ce ea mă tot întreba ce părere aveam despre ce mi-a scris, dându-mi sema că e imposibil să creadă dacă îi spun că nu mai pot gândi, a început să-mi bată inima foarte tare, să-mi tremure mânile și să mă doară capul pentru că stresul și neputința erau uriașe. Starea asta de anxietate m-a urmărit zile la rând, din momentul ăla. Anemia vine la pachet cu anxietatea și depresia. Anxietate pentru că inima bate mai repede ca să crească fluxul sanguin, să suplinească lipsa de eritrocite și să transporte oxigenul în parametri normali, crește pulsul și instalează treptat anxietatea. Apare și depresia pentru că slăbiciunea fizică este uriașă și nu te mai simți în stare de nimic, devii hipersensibil și ești continuu apatic, lipsit de vlagă. Dacă aveți simptome de depresie sau puls mărit, faceți analize la sânge pentru că se poate să fie anemie și să nu vă pierdeți degeaba vremea pe la psihiatri.

Cum să vă explic? M-a dărâmat total atâta pierdere de sânge. De la niște pastile indiene luate cu cele mai bune intenții. M-a făcut zob și fizic și psihic, de 12 zile mă lupt cu stări de toată cacaua, iau vitamine, minerale, am reușit să fac o programere la medic pentru mâine ca să-mi dea trimitere pentru analize să văd clar în ce stare sunt. Sunt frântă de oboseală, am avut palpitații, am plâns, m-am simțit la capătul lumii zile la rând. De aceea am și trecut vreo două zile prin temerea că am picat psihic definitiv, după cum scriam joia trecută. Fix asta îmi lipsea în perioada asta în care toți suntem atât de stresați și de obosiți după un an în care ni se toacă nervii zi de zi. Dacă efectul pastilelor era 0 barat, era bine, dar peste starea de rău, am dat bani și pe vitamine, voi da alți bani în plus dacă îmi dă medicul tratament cu fier, la serviciu nu sunt bună de nimic și lucrez într-un mediu cu exigențe mari, mă simt la capătul puterilor și mă întreb când va trece. Eu sunt un titrez, nu pot sta locului, nu am prea stat nici după accidentarea din toamnă și îmi târam piciorul drept de colo-colo, acum nici nu m-am gândit să îmi iau liber pentru că urăsc senzația de boleală, sunt prea activă ca să stau și să zac. Dar efortul pe care îl fac este uriaș. Săptămâna trecută am avut o față de ziceai că venisem din cimitir, cum apar ăia care au fost îngropați de vii din greșeală și se pomenesc rudele cu ei la ușă peste două zile.

Nu luați nicio pastilă fără să vă fi fost dată clar de medic, nu credeți că tot ce e de la plafar e lipsit de efecte adverse și, dacă sunteți femei, când auziți de Kamayani, gândiți-vă un pic la ce am pățit eu iar dacă vă decideți să-l luați, asigurați-vă că aveți acasă suplimente de fier și că n-ar fi bine să vă expuneți riscului unei hemoragii masive când e pandemie, spitalele sunt într-un haos total și numai de corpul vostru golit de sânge n-au medicii timp.

*Ce este acest sindrom premenstrual și ce de îl au doar unele femei? Este o stare de nervozitate/confuzie/agitație/depresie/hipersensibilitate sau toate la un loc. Starea este produsă de un dezechilibru neurochimic în cazul femeilor care au fost supuse mult timp stresului. Eu îl am din adolescență pentru că toată copilăria mea a fost dusă numai în stres, scandal, ceartă, bătaie, nimeni din casa mea nu s-a gândit că și creierul e un organ și dacă terorizezi un om ani la rând, cedează, ca orice organ suprasolicitat. Dacă vă bateți fetele, urlați la ele, le tratați mizerabil pentru că așa vi se pare vouă normal să vă educați copiii, când vor ajunge la vârsta menstruației, schimbările hormonale vor face ravagiu în neurochimia lor cerebrală, lună de lună.

%d blogeri au apreciat: