Banii, ce savoare, banii…

Când eram copil, am întrebat-o odată pe mama de ce oamenii se ceartă și se urăsc uneori. Mama mi-a spus: „Cele mai multe certuri și probleme pornesc de la bani. Știi că e o vorbă: banul e ochiul dracului. De la bani ajung să se bată, să fure, așa se strică prietenii sau căsnicii. Se spune că dacă ții la cineva și nu vrei să-l pierzi, nu-i cere bani împrumut, nu-l amesteca în chestiuni financiare pentru că ar putea strica relația.”

multi eurocenti aurii
Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

Poate că mama nu avea dreptate (pentru părinții mei, banii sunt o chestiune primordială, de maximă importanță), dar când am văzut cum a explodat coaliția ăstora ieri, la vorbele ei m-am gândit. Când am văzut rezultatele alegerilor, în toamna anului trecut, mi-am zis că lucrurile nu vor fi așa cum speră lumea. Recunosc, nu m-am gândit că treaba va arăta chiar în halul ăsta, dar știind că PNL e psd 2, la ce puteai să te aștepți de la unii cu așa apucături? Pentru ei, USR erau verișorii mai mici și mai prostuți, pe care credeau că-i pot duce ușor de nas. Pentru tot circul care e acum în desfășurare și tot circul care va mai urma, nu partidele sunt principalele vinovate, după părerea mea, ci sistemul ăsta care permite să ai candidate ‘enșpe mii de partide care depind unele de altele pentru a forma coaliții de guvernare. Numai aranjamente și mâncătorii. Partidul liberalilor, partidul foștilor comuniști care se dau social democrați, partidul progresiștilor, partidul de ultrași, misogini și naționalism de tarabă, partidul minoritarilor etnic, care se agață mereu de cei mai puternici ca să-și facă interesele, plus alții și alții care umplu aiurea foile alea pe care le răsfoiești în cabina de vot. Ia să fie doar două partide care să înglobeze toate găștile astea și să se termine naibii circul și cearta! Nu vom ajunge niciodată la liman și mereu, mereu vom fi martori la scandalul lor, dacă vom avea ghiveciul ăsta politic. Ce vrem? Să fim conduși demn și responsabil sau să ne uităm la foiletoane cu penibili politici în scandal?

Nu știu de ce unii se amuză de situația asta. Mie nu mi se pare deloc amuzant. De un an jumate suntem într-o criză sanitară care între timp a atras și criza economică. Doar niște politicieni foarte incompetenți și inconștienți pot genera o criză politică pe lângă cele două cu care deja ne luptăm. E groaznic ce ne fac oamenii ăștia. Toți suntem foarte stresați, prețurile cresc, valul 4 de pandemie este deja aici, unii și-au pierdut locurile de muncă, alții și-au pierdut rudele iar adunătura asta de egoiști ordinari se ceartă pentru bani în fața unei țări care deja este frântă de oboseală. Chiar nu mă interesează de la ce partid sunt și cu ce discurs vin. E abject tot ceea ce se întâmplă. Și nu-i vorba doar de acest moment, de greul prin care trecem, peste care se suprapun egoismul și țățismul lor. E vorba de faptul că, pentru mulți dintre noi, au fost ultima speranță. Să vă spun cine are de câștigat dacă ei o rasolesc în ultimul grad? Niște demagogi penibili și periculoși+adunătura de comuniști care se știe ce-a făcut până acum (nu uitați de 10 august 2018). Cei mai mulți sunt oricum niște trădători de țară de ultimul grad. Unii cu finanțare din Est, alții cu finanțare din Vest. Ne vând străinilor pe nimic. Cine vrea să facă ceva pentru România, pentru prosperitate și normalitate, e debarcat urgent de hoți și trădători.

Eu am motivele mele pentru care nu cred că va fi mai bine. Politicienii sunt câteva sute, românii sunt milioane. Milioane de oameni dintr-o țară în care educația și sănătatea au fost sabotate constant, până când oamenii au ajuns și needucați (=manipulabili, răi, proști) și exasperați de boli și neajunsuri. Am mai scris odată, în blogul anterior, eu cred că omul funcționează pe 3 segmente: mintal, fizic, sufletesc. Dacă faci din profesori hârtia igienică și săracii țării, dacă subfinanțezi sistemul sanitar și îl distrugi intenționat, dacă Biserica ajunge să îndemne enoriașii să venereze cadavre, în loc să fie o sursă de lumină și cale către demnitate umană, ai făcut praf o țară întreagă pentru că ai distrus toate cele 3 segmente care susțin o ființă. În 1990, dacă ar fi apărut personaje ca cele din AUR, lumea s-ar fi amuzat, ar fi râs de mahalageala lui Șoșoacă sau de stilul lui Simion, pentru că veneam dintr-un sistem care totuși valorizase educația, bunul simț, oamenii erau naivi și amărâți după anii de suferință, dar nu erau la nivelul la care să voteze golănia și țățismul. Iată unde suntem acum. Nu au dat ei buluc în Parlament. Lumea i-a votat. Pentru că la nivelul ăsta s-a ajuns. După ani la rând în care partide mari și parșive au vrut să aducă românii la nivelul unor pomanagii fraieri care să le voteze. Rezultatul? Au votat (și vor vota) cu unii de la coada cozilor.

Eu am fost să votez, mereu votez. Dacă mai trăiesc în 2024, poate merg și atunci. Mi se pare o chestie de minim bun simț. Am votat cu USR în 2020 și nu îmi pare rău. Îmi asum. Cei care acum îi înjură, cred că politica e ca un joc la scara blocului. Era clar că nu vor avea viață ușoară cu PNL și că vor fi nevoiți să facă tot felul de contorsiuni și ciudățenii. Așa e când se votează atât de pestriț și e un mozaic total la conducerea țării. Ce fel de concert poți face dacă formezi o trupă din Ville Valo, Sandu Ciorbă, Steve Aoki, Maria Dragomiroiu și Daniela Gyorfi? Iată rezultatul la ce s-a votat.

%d blogeri au apreciat: