Om folosit. Timp irosit.

Cu vreo două săptămâni în urmă, am aruncat un ochi pe G4 Media, ca să văd care mai sunt noutățile. Am văzut un articol despre o vloggeriță, Alina Greavu, care își spune Aluziva. Erau lucruri de bine acolo, despre cum face campanii de strângeri de fonduri pentru cauze umanitare, că are mulți urmăritori, are și 3 copii, toate bune și frumoase. Mai scria în articol și că și-a dat demisia în direct de la Digi24, era și link către relatările ei referitoare la demisie. Eram la serviciu, nu aveam timp să urmăresc, oricum nu mă interesa cum și-a dat cineva demisia în direct și mi-am văzut de ale mele mai departe.

Ieri am intrat pe youtube să pun ceva muzică și mi-a apărut ca sugestie De ce mi-am dat demisia în direct la tv. Mi-am zis că dacă tot aveam ceva timp, hai să văd și eu de ce și-a dat această femeie demisia în direct. Evident că te gândești de la început că o fi avut salariu prost, șefi nasoi, motivele logice pentru care demisionează cineva. N-am simțit când au trecut cele 56 de minute și nu vă pot spune cât m-a scârbit, revoltat, dezamăgit să aud toate abuzurile pe care le-a suportat în 6 luni, cât a fost angajată la Digi24 Constanța, în 2013. Eu însămi am fost victima ilegalităților și a mizeriilor angajatorilor din Constanța (dar nu în presă) și poate că de-asta am și empatizat atât de tare cu ea. E revoltător cu atât mai mult cu cât, atunci când a apărut Digi, toată lumea a simțit că primește din televizor acel respiro, acea rafală de aer proaspăt care lipsea, într-un peisaj sufocat de televiziuni anoste sau penibile. Erau tineri, plini de energie, imparțiali, până și combinația de culori și calitatea imaginii de la Digi24 erau atrăgătoare și frumoase. Ne-am fi gândit noi, telespectatorii care îi vedeam atât de profesioniști și dedicați, că ei fac ore suplimentare neplătite, că lucrează de luni până duminică inclusiv, deși e ilegal, că li se cere să aibă sacouri scumpe ca să dea bine pe sticlă, dar le plătesc din banii lor, deși e ilegal și asta? Dacă nu știați, e ilegal să impui angajatului o anumită ținută dar să n-o plătești. M-a lăsat perplex ce a povestit Alina Greavu. Cum naiba să faci live din fața televiziunii și apoi să fugi pe scări ca să intri în studio să prezinți știri? Simți cum îți crește tensiunea când o auzi povestind tot ce i-au făcut, până când a fost nevoită să-și dea demisia pe post, pentru că nici nu i-o acceptau altfel. Altă ilegalitate.

Ai putea crede că exagera, pentru că e o persoană destul de vulcanică, are un limbaj colorat și te-ai putea gândi că mai înflorește pe ici, pe colo dar i-au confirmat în comentarii foști angajați Digi că au pățit exact la fel. Am comparat cu ceea ce auzisem eu însămi referitor la condițiile de muncă ale unui reporter Digi24 și la fel suna totul. Mie nu mi-a venit să cred, astă vară, când am auzit că un reporter la ei are salariu mai mic decât am eu ca funcționar administrativ într-o corporație. Asta în condițiile în care eu sunt la birou, nu sunt trimisă în teren, răspund la telefon, la mailuri, țin legătura cu furnizorii, cu mentenanța, mă ocup de protocol, am momente libere în care stau pe net sau de vorbă cu colegii și nimeni nu mă trimite cu cameramanul la incendii, accidente și crime, nu îngheț prin nămeți să fac reportaje și nu stau 12 ore la lucru, 7 zile din 7, cu libere când se poate. Și nici n-am ținută impusă, pe banii mei. Iar oamenii ăia să și apară la tv, să-i vadă o țară întreagă, să-și asume și înjurăturile unora pe stradă sau pe net, pentru nici 3000 lei lunar? Cât să fii de amărât sau de pasionat de jurnalism încât să accepți asta? Eu n-aș fi crezut că un reporter se angajează acolo fără 1000 euro pe lună.

În privința lucrului din pasiune, așa ești prins în capcană, mai ales dacă ești tânăr. Așa ești exploatat. Dacă omul e pasionat de ceea ce face, trebuie să-l epuizezi în ultimul grad, pentru niște bani de nimic? E corect? E uman? Cu atât mai mult, dacă angajatul e bun, cum era cazul Alinei Greavu care dădea foarte bine pe sticlă și e un jurnalist bun, de ce s-o aduci în situația să nu mai reziste și să plece? Cât de neprofesionist și de exploatator să fii? La fel am pățit și eu la un loc de muncă. Eram cea mai bună din echipă. Din cauza asta nu-mi dădeau concediu de odihnă. Toți incompetenții plecau în concediu nestingheriți, mie n-au vrut să-mi dea concediu un an de zile, ca să nu scadă targetul. Lucram pe recuperare creanțe și debitorii pe care îi sunam eu, plăteau. După ce că nu aveam concediu și mă tot mințeau și mă tot amânau că îmi vor da, am și fost tratată umilitor pe nedrept într-o seară pentru că nu am mai rezistat jignirilor unei debitoare și i-am închis telefonul iar team leadera mi-a vorbit ca unui gunoi. A doua zi mi-am dat demisia. Evident că targetul echipei s-a dus în cap pentru că plecaseră și alți colegi buni, din aceeași cauză, iar dacă ar fi fost oameni cu noi, n-am fi plecat. Cât de inconștient să fii încât să batjocorești un angajat bun, până îl faci să plece? Ce politică de căcat e asta într-o companie?

Știind ce salarii sunt, de exemplu, în TVR, am fost convinsă că la Digi24 nu e nimeni reporter fără 1000 euro și nu intră nimeni pe prezentare fără minim 3000 euro. Adică, frate, te vede o țară, vorbești cu miniștri, cu directori de spitale, cu ambasadori, trebuie să ai o anumită prezență de spirit, ținută, coerență. Un om bun costă. Pe 1 ianuarie se fac 2 ani de când am deschis televizorul ca să văd știri și mi-a devenit tare, tare drag domnul care prezenta, la Digi24. Și l-am tot urmărit și i-am dat feedback și am scris cu bucurie despre el. Într-un interviu spunea, referitor la locuința lui: „E un loc din care văd Bucureștiul de la înălțime.” Și mă gândeam: „Wow, oare în ce apartament uriaș, la ultimul etaj din vreun complex rezidențial de lux, stă Cătălin? Apartament ca-n filme. Și în ce țări o călători el. Cu niște mii de euro, prezentator de știri la Digi, viață, frate. Bravo lui, nu s-a chinuit degeaba și nu ajung mulți la televizor, din niște orășele mici, din anonimat.” Ca să aflu apoi că bieții oameni muncesc în condițiile alea și să mi se spună inclusiv: „Așa crezi tu? Că are 3000 de euro Cătălin? Nimeni îi dă așa salariu la Digi.” A mai și apărut un articol scris de niște diletanți, nu știu ce naiba publicație obscură, în care scrie că are 3000 de euro salariu. Dar n-are. Așa cum și Alina Greavu era la Digi24 Constanța și prezentator și reporter, pe 2000 de lei, în 2013. Mi se pare incredibil să profiți în halul ăsta de pasiunea cuiva pentru jurnalism. În 2013, 2000 de lei câștiga un șofer de firmă.

Trecând de faptul că eu aveam o părere complet greșită referitoare la veniturile și condițiile de muncă ale celor de la Digi, adică îi vedeam plutind pe norișori pufoși, în lux și răsfăț jurnalistic, am și renunțat să mai urmăresc știrile lor, la un moment dat. Tot la Cătălin era, la știrile amiezii, pe când credeam eu că se scaldă în bani, și comenta cu Florin Negruțiu o poză de pe contul de fb al lui Florin Cîțu. Am zis că nu-i adevărat. Peste vreo 3 zile, la fel, în timpul știrilor, iar poză cu Cîțu. Mi s-a părut atât de înjositor pentru un jurnalist, dar și pentru un telespectator, încât n-am avut curaj să mă mai uit la știri. M-am gândit: „Băi, e ca la videochat. Pentru bani. Trebuie să trăiască și omul. Sunt vremuri grele, e pandemie, nu omoară pe nimeni. Îi dă cineva pomană niște mii de euro? Nu. Se descurcă și el cum poate.” Atunci chiar am scris un articol în care aduceam asta în discuție. Dar când am aflat că nici pe departe nu are veniturile pe care le credeam eu dar trebuia să comenteze, în direct, poze de pe facebook-ul lui Cîțu și când am văzut și toată povestea Alinei Greavu, l-am compătimit. Pe bune, acolo chiar sunt oameni exploatați pentru pasiunea lor de a face jurnalism. Bieții oameni….Treptat, treptat, Digi24 se va umple de fete și băieți din Basarabia. Pentru ei, a fi jurnalist la Digi, înseamnă să fi reușit ceva în Occident și se vor întoarce mândri în vizită la familiile lor amărâte, și vor spune că sunt staruri la tv în România. Pentru toate există o rezolvare și mereu se găsesc tineri buni de exploatat.

Oricât de mult v-ar plăcea ceea ce faceți, oricât ați dori să căpătați experiență, nu vă lăsați folosiți. Indiferent cât de greu v-ar fi în momentul ăsta, întoarceți spatele celor care se folosesc de voi. Eu niciodată n-am regretat când am plecat și am lăsat în urmă oameni răi, angajatori abuzivi, propria mea familie care m-a trecut prin iad uneori, când locuiam împreună. Am întors spatele și am mers pe drumul meu chiar dacă uneori îmi era extrem de greu. Doar o viață avem și nici nu putem întoarce timpul, ca să recuperăm anii irosiți.

%d blogeri au apreciat: