FNT 2021. Happy end.

În articolul din 8 noiembrie scrisesem despre dezamăgirea de a vedea multă vulgaritate și violență în spectacolele pe care le urmărisem în cadrul FNT. Chiar că-mi pierdusem curajul de a mai vedea vreo piesă. Totuși, am mai aruncat un ochi pe program și am zis să mai încerc. Dacă vedeam că-i ceva cu haos, vulgaritate, cioace, închideam și gata. A fost o idee bună pentru că mi-am dat în felul ăsta ocazia să văd niște spectacole de super calitate și actori foarte buni. Am avut, la finalul pieselor respective, lumina interioară despre care scriam că lipsise la vizionarea precedentelor. Voi scrie acum despre ceea ce mi-a plăcut mult și mi-a amintit de bucuria de fi la teatru.

În marea de cioace, țipete și găselnițe ieftine, am găsit rezultatul unei colaborări foarte bune dintre o companie teatrală arădeană și una din Szeged. Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați, scenariu scris cu 200 de ani în urmă pentru un spectacol de marionete, interpretat foarte bine de către actori ale căror costume aveau atașate piciorușe de marionete și practic am urmărit un mix între teatru clasic și teatru de păpuși. O comedie neagră cu super regie și efecte vizuale minunate, actori foarte buni, costume foarte reușite, ce să vă mai zic? De 3 ori am văzut-o. Foarte buni.

Foto: fnt.ro

Dacă nu ați intrat pe linkul de mai sus, vă spun că este vorba despre o văduvă (evident) care, deși nu mai este tânără, tot speră la o iubire pasională. De slăbiciunea ei încearcă să profite doi escroci sentimental care doar îi vânează averea. Văduva are o fiică retardată, o slujnică ușuratică și materialistă și o prăvălie cu un tejghetar foarte hâtru și pragmatic. Dacă n-ar fi fost FNT online, n-aș fi avut ocazia să văd acest spectacol. Așa am aflat că avem o actriță foarte bună la Arad, Éder Enikő. M-a impresionat în rolul fiicei văduvei. Extraordinar de bine a jucat. A și câștigat un premiu, în Ungaria, pentru acest rol. Poate greșesc dar simt că în România avem, între Est și Vest, o fractură ce se tot mărește și e mare păcat. Nu prea știm unii de alții. Revenind la spectacol, trecând de calitatea regiei și a interpretării, a fost dovada că se poate aborda sexualitatea și fără vulgarități, ba chiar foarte amuzant. Doar că îți trebuie minte și educație pentru a face asta. Fiind un scenariu din 1800, modul în care era adusă în discuție intimitatea fizică, îmi amintea de trupele de teatru ambulant care veneau prin sate, pe vremea când nu era pornografia bolnavă care se promovează azi. Totul era spus foarte sincer și direct, fără să sune jignitor sau vulgar. Aș spune că vă recomand 100% să vedeți piesa dar următoarele reprezentații sunt în Ungaria. Cei care am văzut-o la FNT chiar am fost norocoși.

Nu am loc în acest articol să scriu despre tot ceea ce mi-a plăcut și voi mai scrie încă unul sau două. Azi vă mai povestesc doar despre Marius Turdeanu. Cine este Marius Turdeanu? Un actor foarte bun de la Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu. L-am văzut la FNT în Hoții și în Tom și Jerry. Temperamentul complet diferit al personajelor pe care le-a interpretat în cele două spectacole, modul în care a tratat rolurile și tot ceea ce a putut exprima, m-au convins. Își iubește profesia, este conștiincios, pasionat de actorie, se vede că-i un om de o anumită calitate, din acea categorie a celor care au plecat masiv din țară și ne-au lăsat într-o sărăcie mai rea decât cea materială. Vă recomand să-l vedeți în orice spectacol aveți ocazia. Vă rămâne în minte și-n suflet.

Foarte, foarte mult mă bucur că am văzut așa piese, așa actori și mai am de povestit. Timp și energie să am ca să scriu, pentru că acum tot încercam să închei și simțeam că adorm scriind. Încerc să le fac bine pe toate, deja vine finalul de an și totul se înghesuie de abia ne dă timp să respirăm.

%d blogeri au apreciat: