Eu și factura de curent

Am verificat cu câteva zile în urmă, în My Enel, factura la curent și era 297 de lei, în condițiile în care mai mult de 120 lei nu am plătit vreodată. Mi s-a făcut rău. Mi-am zis că asta e, a crescut prețul energiei, o să plătesc 300 de lei. Când venea factura și pe mail, urma să mă duc frumos la un sediu Enel, să-mi explice și mie cineva de ce am asemenea sumă de plată. Mi-am făcut procese de conștiință, că n-am fost mai atentă, că n-am trecut pe reglementată și am rămas la piața liberă, că sunt o aiurită și de-aia pățesc nasoale.

becuri aprinse fundal întunecat
Fotografie de Daniel Reche pe Pexels.com

A doua zi mi-am zis că trebuie să fac economie. Își făcea Alexandra planuri cum să facă economie de curent. Eu aspir în toată casa, sâmbăta. Am hotărât să aspir la două săptămâni. Să nu mai calc rufe. Să nu mai stau cu lumina aprinsă când sunt la laptop. Mă simțeam oribil. Nu sunt o mare risipitoare dar dacă trebuie să strâng cureaua, mă deprimă total. Simțeam că vroiam să vină sfârșitul lumii pentru că am ajuns eu nevoită să aspir o dată la două săptămâni, să trăiesc ca o femeie leneșă, murdară, să nu mai calc rufe, să mă degradez așa, doar ca să nu mă falimenteze factura de curent. Apoi mă gândeam că dacă luna asta a venit de 3 ori mai mult, poate luna viitoare vine de 6 ori mai mult și ce mă fac, dacă o să coste jumate din salariu factura de curent? Dacă se va scumpi atât de mult curentul, încât se va renunța la iluminatul public și vom fi atacați pe străzi? Sau se va opri de tot și vom trăi ca în peșteră? Mă lua depresia. Stătam eu sâmbătă seara cu lumina stinsă și scriam articolul precedent. Mă părăsise tot entuziasmul. Aveam lumina aprinsă pe hol la un moment dat și am intrat în baie fără să mai aprind lumina, pentru că venea suficientă din hol. Mi-am amintit că așa făcea economie o gazdă la care stăteam în liceu, mă gândeam: „Am ajuns ca baba aia ordinară, ratata aia de babă, Doamne, intru la toaletă cu lumina de pe hol, ca babele zgârcite!” Îmi era rușine de mine.

Luni dimineață eram la serviciu. Zic: „Ia să îmi verific mailul, poate a venit factura, să vorbesc cu șeful să mă învoiesc și să merg până la Enel să cer lămuriri.” Am intrat, aveam 3 mailuri de la Enel. Wow, 3, mă gândeam că a fost vreo eroare și s-a trimis de 3 ori factura. L-am citit pe primul, sold 113 lei. Era regularizare pe 3 luni. Nu mai înțelegeam nimic. Mi se emite lunar factură fix pe consum raportat. Am mers până la ultima pagină, aveam o notificare. Conform nu știu cărei legi, mi se recalculase consumul din noiembrie până în ianuarie, se emisese o nouă factură cu toată suma (297 lei) din care mi se scăzuseră 8 lei, ca ajutor pomanageală de la Stat pentru că au crescut prețurile și se stornase tot ceea ce achitasem deja, adică două facturi. Mai erau de plată 113 lei pe ianuarie. Următoarele două mailuri erau facturile storno. Deci ei mi-au emis factură pe 3 luni, cu tot cu două facturi deja plătite, și mi-au pus suma aia uriașă în My Enel, să fac infarct, nu altceva. Două zile mi-am storcit creierii cum să fac economie, am stat ca orbetele prin casă și aveam de fapt de plată 113 lei. Nici nu știam ce-mi venea mai întâi, să-i înjur sau să mă bucur. De 1 aprilie nici nu mai e nevoie să mă păcălească cineva. A fost acum varianta hard.

%d blogeri au apreciat: