Cine omoară Bucureștiul

Probabil vă așteptați să scriu despre trafic, poluare sau sau cine știe ce alt subiect abordat zilnic. După părerea mea, lucrurile stau altfel și voi detalia acum.

Poate ați aflat că se va demola cathedral plaza. Cât de ridicol sună, cathedral plaza, în condițiile în care au fost în procese cu Biserica Catolică ani de zile pentru măgăria pe care au făcut-o. Atât de neom să fii, încât să numești cathedral plaza o clădire pe care o construiești ilegal lângă o catedrală pe care riști să o distrugi exact cu acea construcție.

Indiferent câți bani ar avea unii, ca oameni sunt 0. Dacă nu știți despre ce este vorba: exact lângă catedrala Sfântul Iosif s-a construit, cu avize luate probabil pe șpăgi, o ditamai clădirea de birouri care pune în pericol fundațiile tuturor clădirilor din jur (clădiri de patrimoniu), se pișă cu boltă pe planul urbanistic zonal și au fost ani de procese, până în 2013, când justiția a decis că nu are ce căuta acolo și abia acum, Nicușor Dan a semnat dispoziția de demolare. Oprescu și Firea au fost ocupați cu pesedisme de-ale lor, n-au avut timp și chef să semneze. Pe scurt, aceasta e epopeea unei mari aberații.

În 2015, când am fost pentru prima oară la catedrală, am trecut, evident, pe lângă clădirea care era deja evacuată. Mi s-a părut incredibil cum s-a putut ridica, pe un spațiu atât de îngust, colosul ăla. Inconștiență totală. Oamenii banului, oameni fără nicio logică. Din aprilie, de când sunt catolică, merg frecvent la catedrala Sfântul Iosif, la liturghii. Am fost și aseară la adorația euharistică, excepționale momente, de nedescris. N-aș fi crezut că voi găsi un loc care să mă întâmpine cu asemenea energii, cu asemenea experiențe, cu asemenea oameni. Dacă simțiți că nu v-ați găsit locul, nu încetați să căutați. Eu nu m-am oprit din căutări până când nu am găsit această compatibilitate fantastică. Aș dormi la catedrală, mai ales în nopțile astea calde și frumoase, mi-aș lua așternuturile și aș dormi pe o bancă din curte, pe care stau eu de obicei dacă mai zăbovesc pe acolo. Văzută din afară pare austeră, impunătoare, parcă nu-ți vine să intri dar în interior este o bijuterie iar preoții noștri sunt și ei niște oameni calzi și primitori. Referitor la nedreptatea care s-a făcut acelui edificiu, scriu și din postura celui care judecă la rece, logic, dar și a celui care povestește despre un loc de suflet.

N-am avut ceva mai bun de făcut și am intrat pe pagina de fb a lui Nicușor Dan ca să văd comentariile referitoare la decizia de demolare. Nu mi-a venit să cred că erau persoane care scriau: „Dar de ce s-o demoleze? A costat atâția bani! Dar nu e urâtă, e frumoasă! De ce să demolați tot? Nu mai bine o faceți adăpost pentru copii orfani sau spital?” Un domn, probabil arhitect, postase un comentariu în care le-a explicat că trebuie demolată pentru că e atât de uriașă, încât greutatea ei scufundă clădirile din jur, nici măcar n-ar fi trebuit construită. În aceeași seară, părintele Tarciziu Șerban a explicat într-un interviu că, la un cutremur mai puternic, unda de șoc care s-ar produce de la imensitatea aia de clădire, ne-ar dărâma catedrala. E logic, doar ceva fizică trebuie să știi ca să înțelegi de ce trebuie demolată eroarea aia și că nici n-ar fi trebuit construită. Cum să spui că mai bine o facem adăpost? Era suficient să te uiți la pozele de profil ale indivizilor care spuseseră că nu ar trebui dărâmată, și îți dădeai seama care e materialul. Nu contează câți bani a costat. Ce ne pasă nouă cât a costat? Sunt banii unor oameni puși pe căpătuială cu riscul de a distruge tot în jurul lor. Să plătească de 10 ori mai mult pentru cum au batjocorit zona aia! Da, nu este urâtă, nu știu de ce s-a mers mult pe ideea că este o clădire monstruoasă. Nu e urâtă dar halul în care a fost înfiptă complet aiurea între clădiri joase care au un stil arhitectonic total diferit de ea, o face extrem de urâtă. Ați fost vreodată în curtea catedralei? Te uiți în sus și simți cum îți vine fix în cap aberația aia de clădire. Cine a proiectat așa ceva, e un retardat. Într-o zonă cu clădiri de birouri n-ar mai fi deloc urâtă, s-ar încadra perfect. Dar nu toți au simțul măsurii sau măcar bun simț.

Vă dați seama că, dacă am trăi într-o țară civilizată, eu n-aș fi fost nevoită să scriu acest articol? Vă dați seama că, într-o țară civilizată, unde oamenii nu sunt analfabeți funcțional, nimeni nu s-ar fi întrebat de ce trebuie demolată cathedral plaza? Vă dați seama că un om de 20, 30 de ani, alfabetizat, ar trebui să înțeleagă de ce nu construiești o clădire de birouri cu enșpe etaje lângă o catedrală din 1883? Ăștia omoară Bucureștiul, nu poluarea, nu aglomerația. Oamenii proști care îl populează. Evit pe cât posibil să folosesc cuvântul prost pentru că este jignitor și foarte dur dar nu am alt cuvânt cu care să descriu toată fauna care mișună prin București. Oameni fără niciun simț estetic, fără educație, dar cu multe păreri, pe care le mai și cred corecte. Sunt în București din 2004 și am cunoscut de-ăștia cu sutele, începând cu colege de apartament sau de serviciu. Ca să vă formați o idee, Bucureștiul este, în mare parte, populat cu persoane atrase magnetic din sate sau mici localități din zona de sud. Cum am venit și eu din Mangalia, doar că eu nu arunc tampoane în wc, nu îmi țin gunoiul nedus cu zilele, nu mă cert cu lumea în metrou sau supermarket, nu arunc perne pe ghena de gunoi, nu mă îmbrac de parcă aș fi adunată cu razia de pe centură și înțeleg de ce căcatul ăla odios de cathedral plaza trebuie demolat. Dar mulți dintre „bucureștenii” ăștia naturalizați, care acasă la ei duceau gunoiul devale și în București îl aruncă pe geam, sunt exact cum am descris mai sus. Și au impresia că dacă se îmbracă de la mall și dacă și-au băgat nu știu ce mizerie de acid în buze sau dacă se plimbă prin centrul istoric, înțeleg cum stă treaba cu clădiri de birouri puse aiurea pe Berthelot. Nu doar că au venit ăștia cu ghiotura, dar mulți bucureșteni care aveau o educație bună, au emigrat. În felul ăsta a și scăzut media de inteligență și civilizație în oraș. Peste asta, ajutoarele sociale și faptul că politicienii descurajează poliția să intervină asupra unei categorii sociale cu grad ridicat de infracționalitate, au înmulțit paraziții ca ciupercile după ploaie. Jeg, analfabetism, craci desfăcuți toată ziua și copii turnați aiurea, doar ca să mai aibă un venit în plus, ca să lenevească la o sămânță în fața porții, într-un morman de mizerie. Proști și paraziți infecți, un duo perfect pentru scufundarea Bucureștiului. Eu văd diferența dintre Bucureștiul din 2004 și cel din 2022. Arată mai bine clădirile, la fațadă e mai bine. Dar structura umană e într-un proces ireversibil de degradare. Oamenii fac lumea să se miște și dacă majoritatea e compusă din proști și paraziți, ea dictează direcția mișcării.

Mulți s-au arătat entuziaști de perspectiva demolării acelei clădiri de birouri. Chiar cu o zi înainte de anunțul demolării treceam pe acolo, m-am oprit și m-am întrebat când o vor dărâma odată, că n-are cum să mai stea mult degeaba în drum. M-am uitat cât de aproape e de catedrală și m-a întristat gândul că, la cât de prost se lucrează acum în România, numai cu ageamii, demolarea ei va fi periculoasă. Nu trebuia să fi fost construită. Răul deja a fost făcut. Iar pentru noi răul va continua, prin lipsa de educație și înmulțirea celor cărora li se pare îndreptățit să spună: „Da’ de ce să dărâmați dom’le frumusețe de clădire? Ce dacă e lângă catedrală? O faceți adăpost.” E 2022 și o parte dintre noi înțelege ce nedreptate umană și arhitectonică s-a făcut. În 2042 s-ar putea să nu mai fie mulți care să înțeleagă. Ei vor omorî Bucureștiul.

%d blogeri au apreciat: